Beroepenfeest van VMBO On Stage: op naar die droombaan

Mondhygiëniste, kraamverzorger of brandweerman: het Beroepenfeest van VMBO On Stage liet vmbo-leerlingen gisteren zien welke legio mogelijkheden er aan beroepen voor hen zijn.

Rosanne Kok 12-02-19, 08:36 


In korte netwerkgesprekken in sporthal Phoenix vragen de leerlingen de ondernemers het hemd van het lijf. ,,Ik weet nog niet of ik echt bij Defensie ga", zegt Ketura (14). ,,Misschien word ik wel directiesecretaresse."

Bent u weleens bang? Of heb je weleens last van je oren?

Alisha

Ketura is leerling van scholengemeenschap Thamen in Uithoorn en een van de vele leerlingen die direct naar de hoek is gelopen waar brandweer, politie, Defensie en beveiliging vertegenwoordigd zijn. ,,Ik weet nog niet precies wat ik wil worden hoor", zegt zij. ,,Maar zoiets lijkt me gewoon wel leuk." Ze wijst naar de vier militairen die gekleed in hun uniformen om hun statafel staan. ,,Kom meedoen", nodigt militair Buddy haar uit. Om hem heen heeft zich inmiddels een grote groep leerlingen verzameld. ,,Wie graag bij Defensie wil, gaat op de gele lijn staan", buldert hij. Een aantal leerlingen druipt af. Anderen worden fanatiek en settelen zich met militaire precisie op de gele lijn. ,,We gaan opdrukken", vervolgt de militair. ,,Wie met zijn knieën de grond raakt, is ongeschikt. En we tellen hardop: EEN! TWEE! Hou vol!"

Verlegenheid

Op deze manier laat hij de leerlingen voelen wat hen te wachten staat als ze kiezen voor Defensie. Al gauw zijn er nog twee leerlingen over. Eén van hen is Ketura. ,,Goed gedaan", spreekt Buddy zijn lof uit. ,,Jij mag je aanmelden voor de doe-dag." Ketura voelt zich vereerd, maar ook enigszins in verlegenheid gebracht. ,,Ik weet nog niet of ik echt bij Defensie ga hoor", zegt zij. ,,Misschien word ik toch gewoon directiesecretaresse. Dat lijkt me namelijk ook heel leuk."

 

Go To Top